Case-galleria

SenCity

Elisa on mukana SenCity tutkimushankkeessa.

Elisa on mukana SenCity tutkimushankkeessa, jonka tavoitteena on luoda valaistusinfrastruktuurista palvelualusta älykkäästi ohjatulle valaistukselle sekä innovatiivisille palveluille kaupunkiympäristöissä.  

Valaistus on keskeinen kaupunkien tarjoama palvelu, joka kuluttaa Euroopassa keskimäärin 50 prosenttia kaupunkien sähkönkulutuksesta. Hiilijalanjälkeä voidaan pienentää vaihtamalla valonlähteitä energiatehokkaammiksi, mutta lisäksi tarvitaan älykäs ohjausjärjestelmä valaistutasojen ja käyttöaikojen kontrolloimiseen. LED-valaistuksen ja älykkään ohjauksen avulla kaupunkivalaistuksen energiankulutuksesta voidaan säästää jopa 70 prosenttia.  

Valaistusinfrastruktuurin muuttaminen palvelualustaksi mahdollistaa myös uusien palvelujen luomisen. Katuvalaistuksen luontaisesti luomaa verkkoa voidaankin tulevaisuudessa hyödyntää kaupunkien IoT-tukirankana, kun älykkään ohjauksen myötä valaisimiin integroituu sensoreita ja langaton kommunikaatioyhteys, jota voidaan käyttää ohjauksen lisäksi muuhun datanvälitykseen.

Tulevaisuudessa katuvalaisin voi myös toimia 4G tai 5G tukiaseman asennuspaikkana. 

Tutkimushanke toteutetaan Oulun yliopiston, VTT:n, suomalaisten kaupunkien ja yritysten yhteisenä tutkimushankkeena ja se valmistuu vuonna 2017. Elisa tarjoaa projektin käyttöön Elisa IoT-alustan ja hankkeeseen osallistuvat kaupungit toimivat kehitettävän palvelun pilottikohteina.

Lue lisää Elisa IoT –ratkaisuista

Lue lisää Elisan tutkimus- ja kehitystoiminnasta

Kerro kaverille

Oma nimesi
Oma sähköpostisi
 
Sähköpostin otsikko
Viesti
 
Kavereiden sähköpostit

 Lisää kaveri